Wednesday, October 19, 2011

Cenderung menyembunyi

Perlukah semuanya kita dedahkan? Katanya, dedah hanya untuk orang yang berhak, dedah juga memerlukan tempat yang tepat. Pada ruangan umum, perlu ditutup. 

Selama 15 tahun dalam pendidikan, satu kecenderungan pentadbir utama menyembunyikan dan cuba mengelakkan perkara sebenar daripada dituturkan. Sesetengahnya sanggup memberi laporan tidak benar tentang guru yang menghantar dan tidak menghantar buku rancangan mengajar. Selalunya, laporan dihantar akan menunjukkan semua guru menghantar buku rekod walaupun ada yang berbulan-bulan tidak menghantar. Malahan, ada sekolah mencalonkan guru yang tidak menghantar buku rekod untuk menerima anugerah perkhidmatan cemerlang. Menyembunyikan kebenaran sebenarnya punca sebenar kegagalan pendidikan kita maju melepasi zaman. Yang dipentingkan mencari siapa yang bersalah dan bukan memikirkan jalan untuk menyelesaikan masalah. Inilah tradisi yang kita warisi daripada generasi yang sekarang menjadi pemimpin utama baik di sekolah, PPD dan Jabatan malahan di kementerian. Jiwa generasi baru sudah mahukan kebenaran. Lakonan hanya bertahan selama mana ia ditayangkan, apabila selesai tayangan kita akan kembali kepada sifat asal kita. Akhirnya, sekolah hanya kembali kepada asal. Bila ada lawatan atasan, maka semua akan berbodong-bodong masuk ke kelas tetapi keesokannya lawatan telah tiada, budaya asal sekolah kembali seperti selalu. Sembang-sembang, mengulas isu-isu hangat.

Soal guru tidak masuk ke kelas boleh dikatakan hampir berlaku di semua sekolah, tinggal lagi sama ada sampai ke pihak atasan atau tidak. Jika pengetua pandai berlakon dan menyembunyikan kebenaran yang berlaku maka selamatlah sekolahnya. Lagi selamat jika sekolah yang memangnya terdiri daripada majoriti murid yang sememangnya kurang minat kepada akademik. Samada guru masuk atau tidak keadaannya sama sahaja. TIBALAH UNTUK KITA BERKATA BENAR DAN MENERIMA HAKIKAT KEMUDIAN MENGUBAH BERDASARKAN KEBENARAN TADI UNTUK JADI LEBIH BAIK. Satu kelemahan kebanyakan pengetua ialah gagal menerima kenyataan sebelum mengubah kenyataan tersebut menjadi kebenaran yang patut sebenar dipanggil kebenaran. Banyak berlaku pengetua menyembunyikan kebenaran dan berusaha mengubahnya kemudian tetapi bila pulangnya si pemantau kadang kala kebenaran yang disembunyikan tadi tidak juga diubahnya. ITULAH HAKIKAT PENGURUSAN SEKOLAH TERUTAMA DIKEBANYAKAN SEKOLAH LUAR BANDAR.

Mat Zaini Abdullah
B.A.(Hons) UKM
Diploma Pendidikan, UKM
Msc (Educational Management), UUM


No comments:

Post a Comment