Sunday, April 17, 2011

Berakhir Penderitaan 2 tahun

Tarikh 17 April 2011, merupakan antara hari yang keramat dalam hidup. Dengan limpah kurnia Allah swt, perbincangan akhir berkaitan projek master telah selesai dan dimuktamadkan dengan Dr. Yahya bin Don selaku penyelia. Proses binding hardcover dengan lima salinan merupakan tahap akhir penyudahan penulisan. Alhamdulilah, syukur dengan rahmat-Nya, setelah hampir dua tahun melalui pengalaman belajar sebagai siswazah tua akhirnya sampai juga ke penghujung. Sekarang mula menyimpan angan-angan untuk menyambung ke peringkat Phd insyaallah jika diizin-Nya.


Satu pengalaman yang indah di sini betapa betul kata orang-orang dahulu, "berat mata memandang berat lagi bahu memikul",  Mata melihat sebagai satu beban yang digalas tetapi kita yang mengalasnya merasai betapa berat beban berkenaan. Inilah konsep empati, iaitu belajar merasai dan melalui pengalaman belajar sewaktu kerja. Kepada isteri tercinta, Shahida Abdul Wahab, terima kasih tak terhingga kerana terlalu banyak memberi sokongan dan semangat untuk terus berjuang hingga ke penghujung pengajian. Buat anak-anak yang menjadi sumber inspirasi, terima kasih kerana memahami keadaan abah yang perlu memberi komitmen masa yang terlalu banyak untuk menyelesaikan pengajian. Semoga kejayaan ini menjadi sumber semangat buat anak-anak untuk terus menuntut ilmu hingga ke liang lahad.

Buat semua pensyarah, Dr. Yahya, Dr. Ishak, Dr. Mustafa, Dr.Latif, Dr. Yaakob, Dr. Arsay, Dr.Jelani, En. Hasnan, Tn.Hj. Kamaruzaman dan Tn. Hj. Ismail Mustafa, terima kasih kerana nilai keilmuan yang tinggi dicurahkan kepada kami anak-anak didik. Segala perkongsian pengalaman dan teori keilmuan akan digunakan dalam memartabatkan bidang pendidikan negara. Sesungguhnya, tindakan yang menyimpan daripada teori dan pengalaman selalunya akan menghasilkan sesuatu yang terpesong daripada kebiasaan dan mungkin boleh merosakan satu generasi. Pendidikan merupakan satu kaedah penyatuan cara berfikir dan roh daripada keilmuan berdasarkan satu pegangan kurikulum yang sama. Cubaan mewujudkan kurikulum berasingan akan melahirkan generasi yang berbeza daripada generasi sedia ada. Keilmuan yang tinggi dan kekukuhan pegangan agama itulah antara matlamat pengajian ilmu. Terima kasih UUM kerana memberi ruang untuk proses menimba ilmu daripada guru-guru yang hebat dan berkualiti.

MAT ZAINI ABDULLAH 

No comments:

Post a Comment