Monday, February 14, 2011

Perangkap Kecelakaan Diri

Punca iblis dikeluarkan daripada syurga kerana merasakan dirinya lebih baik daripada Adam a.s. Gambaran sikap yang angkuh dan sombong dengan kelebihan ciptaannya berbanding dengan Adam a.s. Tapi yang menyuruh supaya sujud kepada Adam a.s. ialah Maha pencipta, diri iblis merupakan milik-Nya. Tapi iblis merasakan dia lebih baik berbanding Adam a.s.

Bagaimana ya, jika ada manusia yang merasakan dirinya terlalu baik dan hebat berbanding orang lain. Tiap-tiap hari membuat canang itu ini dibuatnya sehingga mendatangkan letih kepada dirinya. Selalunya orang yang letih akan lebih suka mendiamkan diri untuk menghilangkan letihnya. Kurang bercakap kerana memikirkan kesilapan cakapnya boleh memberi kesan kepada keadaan yang dihadapi.

Prinsip pertama dalam hubungan manusia ialah menerima seadanya. Bagi mengubah, paling cantik kita mulakan dengan diri kita kerana untuk mengubah jambangan bunga memerlukan orang yang mempunyai pengetahuan tentang hal-hal mengubah jambangan bunga. Gubahan bunga memerlukan kelembutan kerana sifat bunga itu sendiri lembut helaian kelopaknya. Kekasaran memungkinkan kelopak terungkai dari tangkainya. Hasilnya, kebencian dan dendam. Bagaimana pula dengan kaktus, adakah orang mengubah kaktus, bagaimana pula ciri orang yang mengubah kaktus? Bagaimana pula orang yang menebang balak? pokoknya sudah besar, perlukah menggunakan kelembutan? Kesimpulannya, bertindaklah dengan kaedah berdasarkan situasi kita.

Prinsip kedua mencari kekuatan bukannya mencari kesalahan. Diri manusia bila cuba dicari kesalahan diri, dia mula defensif dan akan mencari kesalahan orang yang mencari kesalahannya. Hasilnya tiada apa yang terhasil hanya krisis, konflik dan cakap-cakap belakang sahaja. Tenang dipermukaan tetapi bergolak di bahagian bawahnya. Bila tiba masanya pecah segala-gala. Hasilnya, porak peranda.

Prinsip ketiga, berterus terang. Pahlawan Melayu sejati jika menikam lawan dari belakang dikatakan bacul. Organisasi yang tahap profesionalismenya tinggi mempunyai keupayaan untuk berterus terang yang tinggi. Tahap keterbukaan yang tinggi, setiap isu diselesaikan secara berhadapan sama ada satu dengan satu atau dalam mesyuarat yang berkaitan. Setiap keputusan dibincang secara serius dan dimuktamadkan dalam mesyuarat itu. Pandangan luar mesyuarat tidak lagi diguna pakai selagi tidak melibatkan kerugian nyawa dan kewangan atau nilai keagamaan yang tergadai pada keputusan dalam mesyuarat tadi. Pengerusi memerlukan pegangan nilai dan pertimbangan yang jelas dalam membuat keputusan. Bukannya dicadang terus terima, bila datang cadangan lain, terima dan membatalkan keputusan sebelumnya.

No comments:

Post a Comment